Tuesday, May 11, 2021

Jauhi Future Akhir Ramadan


Dalam kitab Min Akhthāina Fi Ramadhān karya Mohamed bin Rasyid bin Abdillah Al-Ghafili mengingatkan umat Islam agar mengelakkan sikap futur daripada mendiami diri khasnya ketika berada dipertengahan dan akhir Ramadhan:


*ما يصيب البعض من الفتور في قراءة القرآن عند قرب انتهاء شهر رمضان، فنجد البعض من الصائمين يتلو الآيات في أول الشهر في كل وقت ثم يفتر في وسطه ثم يكاد أن يتركه في آخره*


_"Apa yang terjadi kepada sesetengah orang adanya sikap lemah semangat dalam membaca Al-Quran diakhir-akhir bulan Ramadhan. Maka kita dapati sesetengah orang yang berpuasa itu membaca ayat-ayat Al-Quran pada setiap masa ketika awal Ramadhan. Kemudian dia mulai lemah semangat pada pertengahannya dan hampir meninggalkan bacaan Al-Quran dipenghujungnya"._


Sikap futur akan melanda diri seseorang sekiranya amalan yang dilakukan adanya ifrath dan tafrith iaitu agak keterlaluan atau agak bermudah. Futur menyebabkan seseorang itu berhenti beramal dan sekiranya tidak dirawat, maka kemalasan akan mendiami diri yang berakhir dengan meninggalkan amalan yang dirancang.


Oleh itu, apabila dirasai semangat beribadah menurun, maka langkah pencegahan mesti diambil dengan mendekati para alim ulama untuk meminta nasihat, mengelakkan uzlah dalam tempoh yang lama dan sentiasa merujuk kepada Al-Quran dan Al-Sunnah. Elakkan futur dengan sedaya upaya bagi menjamin Syahādah Al-Taqwa pada penghujung Ramadhan nanti.


〰Asri ed-Diwanie

22 Ramadhan 1442

Anak Legeh Di Perantauan Sudah Kembali | Template by - Abdul Munir - 2008