Tuesday, May 11, 2021

"Vaksin Ketenangan Jiwa Melalui Qiamullail"*

 *USRAH WHATSAPP SIRI3️⃣4️⃣6️⃣*

Dalam kitab Mukhtashar Qiyāmullail karya Abi Abdillah Mohamed bin Nasr Al-Marūzi menyatakan bahawa melalui qiamullail seseorang itu mendapat penawar berkesan bagi jiwa dan hatinya. Dinukilkan kalam seorang Tabien, Atha' Al-Khurasani mengenai kelebihan qiamullail:


*قال عطاءالخراساني: قيام الليل محياة للبدن ونور في القلب وضياء في البصر وقوة في الجوارح. وأن الرجل إذا قام من الليل متهجدا أصبح فرحا يجد لذلك فرحا في قلبه وإذا غلبته عيناه فنام عن حزبه أصبح حزينا منكسر القلب كأنه قد فقد شيئا وقد فقد أعظم الأمور له نفعا*


_"Berkata Àtha' Al-Khurasāni: Qiamullail memberi kesegaran kepada badan, menjadi cahaya dihati dan penglihatan serta memberi kekuatan kepada anggota badan. Bahawasanya apabila seseorang itu bangkit qiamullail lalu bertahajud, dia akan bergembira dan tampak dihatinya kegembiraan itu. Namun apabila matanya tewas lalu dia tertidur dalam hizibnya, kesedihan melanda dirinya, hatinya terasa remuk seolah-olah dia telah kehilangan sesuatu yang paling besar dapat memberi manfaat terhadapnya"._


Sesungguhnya dengan berqiamullail, segala permasalahan disiang hari dapat diselesaikan. Ia adalah vaksin kekuatan kepada jiwa seseorang. Qiamullail ibarat hubungan paling erat dan ikhlas antara manusia dengan Allah SWT lantaran sang hamba sanggup bangkit untuk bertemu Allah dikala manusia lain sedang nyenyak dipembaringan. Ia menjadi amalan teras para Anbiya' dan Solehin yang menuntut umat Islam turut menjadikannya amalan rutin kehidupan mengikut kemampuan diri.


Selalunya orang yang berqiamullail, dianugerah oleh Allah SWT dengan tanda ketenangan dan ketinggian maqam. Allah akan mengurniakan baginya posisi Aulaiya' yang ma'unah Allah datang kepadanya tanpa disangka. Sekiranya dia menerima ujian dan cabaran, Allah akan menganugerahkan kesabaran dan jalan pertolongan pada masa yang telah ditentukan.


〰Asri ed-Diwanie

25 Ramadhan 1442

Anak Legeh Di Perantauan Sudah Kembali | Template by - Abdul Munir - 2008