Saturday, July 17, 2010

Naik Harga Barang :Hadiah Untuk Pengundi Sabah

Kesetiaan yang tidak berbelah bagi pengundi Sabah kepada Barisan Nasional dalam pilihanraya ke 12 yang lalu, kini sudah boleh menuai hasilnya. Kenaikan harga minyak, gas dan gula dalam keadaan kesempitan hidup rakyat amatlah tidak munasabah. Namun demikian, inilah hadiah yang pasti akan diberikan Barisan Nasional kepada rakyat khususnya pengundi Sabah. Demikian luahan Timbalan Pesuruhjaya PAS Sabah, Hj Hamzah Abdullah yang nyata kecewa dengan berita malang ini.

Hj Hamzah Abdullah [gambar]

Rakyat Sabah adalah mereka yang paling merasai kepayahan, kesan kenaikan harga barang asas seperti minyak, gas dan gula. Faktor geografi yang luas, berbukit, bergunung, struktur jalanraya yang yang teruk menjadikan kenaikan yang ditentukan hanya lima sen akan menjadi lebih daripada itu, terhadap semua barang asas. Apa lagi, masih ramai rakyat Sabah yang menggunakan minyak botol yang diperolehi daripada penjaja-penjaja kecil. Pastinya, rakyat pendalaman Sabah akan mengalami kesusahan berganda.


" Siapa dari kalangan pemimpin UMNO dan Barisan Nasional yang boleh menjamin dan memastikan harga minyak, gula dan keperluan asas lain tidak dinaikkan lebih daripada kenaikan yang ditetapkan? malah setiap kali berlaku kenaikan, peniaga biasanya akan menaikan lebih daripada itu, khususnya dikawasan pendalaman Sabah. Sejaumana kemampuan pemantuan daripada Kementerian Hal Ehwal Pengguna?". Soal Hj Hamzah lagi.

Beliau mengesa, rakyat Sabah mestilah bersedia untuk menghukum UMNO dan Barisan Nasional. Selama ini, Sabah menjadi benteng BN yang paling kuat di Malaysia setelah kubunya, Johor turut ditembusi Pakatan Rakyat. Sepatutnya, rakyat Sabah yang majoritinya di pendalaman dan menghadapi kepayahan hidup didahulukan.

Kelmarin, Datuk Seri Najib berkata, kenaikan harga minyak, gas dan gula adalah satu penyelarasan subsidi. Ianya merupakan satu langkah berani yang diambil kerajaan bagi meletakkan ekonomi Malaysia di landasan kukuh pada masa depan.

Namun demikian, kenyataan ini disanggah oleh Ketua Umum Pakatan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang beranggapan tindakan itu sedikit pun tidak membantu menyelesaikan masalah defisit negara, malah ia makin meningkat.

“Bagi tahun 2008, di kemuncak kenaikan harga minyak, defisit negara melonjak kepada 4.8 peratus berbanding 3.2 peratus bagi tahun sebelum itu.


“Keadaan ini berlaku kerana kerajaan tidak berdisiplin dan tidak ada iltizam politik untuk menyalurkan penjimatan dari pemotongan subsidi ke sektor-sektor yang benar-benar memerlukan, sedangkan pembaziran dan kerugian terus berlaku,” tegasnya.


Sebab itulah, kata Anwar, beliau telah menegaskan berkali-kali bahawa ubat yang paling mujarab untuk memulihkan ekonomi negara adalah reformasi ekonomi yang menyeluruh, bukannya tertumpu kepada golongan lemah semata-mata.

Anak Legeh Di Perantauan Sudah Kembali | Template by - Abdul Munir - 2008