Tuesday, February 24, 2009

Benteng Diri

Assalammualaikum

Kepada Para sahabat,terutama para daie, kita selalu diuji oleh Allah SWT dalam segenap segi. Baik ketika berhadapan dengan manusia ataupun jin. Jika kita tidak diuji, kita juga akan berhadapan dengan harapan masyarakat untuk kita membantu mereka jika mereka mengalami masalah. Kesimpulannya kita tidak dapat melepaskan diri daripada mempersiapkan diri dengan ilmu-ilmu duniawi dan ukhrawi.

Ganguan makhluk halus merupakan satu cabaran yang terpaksa kita hadapi walaupun kita sudah berada di era melinium yang dianggap serba canggih.Kecanggihan ini tidak mampu membendung amukan atau usikan makhluk halus. Justeri itu, amalan dan benteng diri adalah suatu keperluan asasi. Saya teringat kata-kata ust Sarhan, pengamal rawatan Islam yang maksudnya lebih kurang "kalau kita boleh bersungguh-sungguh untuk membuat pagar rumah yang bagi mengelak dari pencuri atau perompak yang boleh kita nampak dan orang lain boleh nampak, mengapa kita tidak membuat pagar daripada ganguan makhluk halus yang kita tidak nampak dan orang lain tidak nampak".

Disini ana postingkan BENTENG PERTAHANAN DIRI, KELUARGA DAN HARTA BENDA yang diajar oleh Tuan Guru Prof Dr Harun Din


Ada lima jenis benteng pertahanan diri, keluarga dan harta benda yang boleh diamalkan seperti berikut;


i. Al-Muawwizat


ii. Ayatul Kursi


iii. Ayat 1 hingga 9 Surah Yaasin


iv. Ayat Berkubu


v. Ayat Penggerak


1.0 AL-MUAWWIZAT (PELINDUNG-PELINDUNG)


BACAAN


Al-Muawwizat iaitu;


1. Surah Al-Ikhlas


2. Surah Al-Falaq


3. Surah An-Naas
CARA


1. lunjurkan kaki ke arah Qiblat


2. Mengangkat dua tangan seperti berdoa


3.Baca ayat-ayat Muawwizat sehingga selesai (tidak termasuk membaca Surah Al-Fatihah)


4. Tarik nafas kemudian tiup pada tapak tangan sehingga habis nafas


5. Tarik sikit nafas kemudian tahan nafas sambil menyapu tapak tangan keseluruh anggota badan yang boleh dicapai kecuali anggota sulit.


6. Lakukan sekali sebelum tidur & selepas solat subuh setiap hari


2.0 AYATUL KURSI


BACAAN
Terjemahan:

Allah, tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia Yang Hidup kekal lagi terus menerus mengurus (makhluk-Nya), tidak mengantuk dan tidak tidur. Kepunyaan-Nya apa yang di langit dan di bumi. Tiada yang dapat memberi syafaat di sisi Allah tanpa izin-Nya. Allah mengetahui apa-apa yang di hadapan mereka dan di belakang mereka, dan mereka tidak mengetahui apa-apa dari ilmu Allah melainkan apa yang dikehendaki-Nya. Kursi Allah meliputi langit dan bumi. Dan Allah tidak merasa berat memelihara keduanya, dan Allah Maha Tinggi lagi Maha Besar.


(Surah Al-Baqarah ayat 255)


CARA


1. Baca Ayatul Kursi dengan 9 wakaf


2.Untuk melindungi diri sendiri: selepas baca ayatul kursi tiup disekeliling mengikut pergerakan tawaf kaabah, dengan niat melindung diri.


3. Untuk melindungi rumah: baca ayatul kursi sambil berjalan mengelilingi rumah (mengikut pergerakan seperti tawaf kaabah). Berjalan sama ada di dalam atau diluar rumah.


3.0 AYAT 1 HINGGA 9 DALAM SURAH YAASIN


BACAANTerjemahan:

(1) Yaa Siin. (2) Demi Al Qur'an yang penuh hikmah, (3) sesungguhnya kamu salah seorang dari rasul-rasul, (4) (yang berada) di atas jalan yang lurus, (5) (sebagai wahyu) yang diturunkan oleh Yang Maha Perkasa lagi Maha Penyayang, (6) agar kamu memberi peringatan kepada kaum yang bapak-bapak mereka belum pernah diberi peringatan, karena itu merekalalai.(7) Sesungguhnya telah pasti berlaku perkataan (ketentuan terhadap kebanyakan mereka, karena mereka tidakberiman. (8) Sesungguhnya Kami telah memasang belenggu di leher mereka, lalu tangan mereka (diangkat) ke dagu, maka karena itu mereka tertengadah. Allah) (9) Dan Kami adakan di hadapan mereka dinding dan di belakang mereka dinding (pula), dan Kamitutup (mata) mereka sehingga mereka tidak dapat melihat .


CARA


1. Untuk memagar diri, keluarga dan harta benda

2. Berdiri disatu penjuru rumah (katakan dihadapan rumah sebelah kanan) sambil menghadap penjuru rumah satu lagi iaitu dikiri rumah. Baca surah Al-fatihah diikuti Surah Yaasin ayat 1~9. Sambil baca, sambil berjalan menuju ke penjuru rumah satu lagi. (Ikut arah Tawaf Kaabah). Baca kombinasi ini di setiap penjuru iaitu sampai bertemu penjuru yang mula-mula. Jumlahnya 4 kali. Akhir sekali baca kombinasi ini sambil mengisyarat mendinding keseluruhan bumbung rumah.


4.0 AYAT BERKUBU


BACAAN
Aku berlindung dengan Allah daripada syaitan yang direjam. Aku berkubu dengan kubu Tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah dan nabi Muhamad RasululLah.


CARA


1. Berdiri menghadap kiblat (ke arah barat). Baca ayat ini kemudiantiup sehingga habis nafas ke hadapan sambil menoleh kanan kekiri.

2. Pusing ke arah kiri (sekarang berdiri ke arah selatan), Baca ayat ini kemudian tiup sehingga habis nafas ke hadapan sambil menoleh kanan ke kiri.

3. Lakukan perkara yang sama untuk arah timur dan utara

4. Berpaling semula ke arah kiblat, baca lagi kemudian tiup kebawah sehingga habis nafas. Baca lagi kemudian tiup ke arah atas sehingga habis

5. sekali (bacaan yang ke-7), baca ayat ini kemudian tarik nafas dan tahan nafas seberapa lama yang boleh kemudian hembus.


5.0 AYAT PENGERAK


BACAAN

Dengan nama Allah, yang tidak memberikan mudarat sesuatu dibumi juga di langit dan Dia maha mendengar lagi maha mengetahui.


CARA

Bila hendak pergi kesesuatu tempat yang berisiko ataumerbahaya, atau bermusafir atau balik kampung atau hendak membuat sesuatu perkerjaan yang berisiko atau pulang ke rumah daripada melakukan sesuatu perkerjaan yang berisiko, maka baca ayat ini tujuh kali.

2. Jika bacaan tersekat-sekat atau ada gangguan ketika membaca ayat ini, berehat dahulu. Setelah berehat baca lagi sehingga tujuh kali bacaan lancar baru teruskan perjalanan atau perkerjaan tersebut.

Anak Legeh Di Perantauan Sudah Kembali | Template by - Abdul Munir - 2008