Sunday, August 15, 2010

Resipi Coto J J Makasar

Resipi

1. Daging
2. Tulang
3. Kacang Tanah
4. Bawang Merah & bawang Putih
5. Halia
6. Lengkuas
7. Serai
8. Rempah Sup 4 Sekawan
9. Nasi Himpit
10. Daun Sup
11. Sambal Goreng
12. Bawang Goreng
13. Sup Bunjut

item 9 hingga 13 sebagai hiasan dan pelengkap rasa

Cara-cara

1. Rebus daging semasaknya. Titik serai untuk menambah rasa (kalau suka). Campurkan tulang untuk menambah keenakan.

2. Keluarkan daging dan dihiris ikut kesukaan kita.

3. Kuah daging boleh ditambah air kalau tidak mendidih. (boleh masukkan sup bunjut).

4. Setelah mendidih, masukkan kacang yang telah digoreng dan telah dikisar

Keenakan Coto di nikmati bapa Presiden Indonesia...waduh... sodap inih...

Kacang goreng

- Jangan dikisar terlalu halus, tak sedap bilangnya.
- kalau mau kacang berwarna gelap(coklat) goreng kacang dengan sedikit minyak

5. Kisar bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas dan serai. Tumis bersama rempah sup (4 sekawan) sehingga keluar minyak.

6. Masukan tumisan bawang ke dalam kuah kacang.
7. Siap, maka hidanglah. Bagi sama kat jiran........

Selamat Mencuba....
resipi sumbangan Puan Jumatiah Djumarang

Anak Legeh Di Perantauan | Template by - Abdul Munir - 2008