Saturday, August 8, 2009

Poligami di Martabatkan

Pelik tapi benar. Ianya dilakukan oleh wanita yang beriman dan telah membuktikan poligami boleh menyelesaikan masalah umat. Apa lagi kecelaruan yang melanda masyarakat kini perlu diperbetulkan segera. Barat dan golongan kuffar telah berjaya masuk hingga ke dalam celana umat Islam hari ini. Mereka berusaha meruntuhkan institusi kekeluargaan Islam setelah berjaya merungkai pegangan hidup umat Islam daripada kitab rujukan yang mengemudi dan melonjak keagungan tamadun manusia sebelum ini. serangan pemikiran mereka telah berjaya menyakinkan sebahagian besar umat Islam untuk menolak poligami kerana kononnya akan mengainaya wanita. Bahkan majoriti wanita sanggup menghina suami mereka tidak mampu itu dan ini.

Melihat kepada kesukaran dan cabaran hidup hari ini terlalu mencabar, perkahwinan adalah penyelamat kepada kebejatan sosial yang melanda. Para cendikiawan cuba merumuskan beberapa formula selain poligami untuk menyelesaikan masalah ini. Namun, nampaknya ia tidak menunjukkan perkembangan yang positif. Prof Dr Mahmud Zuhdi Abdul Majid pernah melontarkan pandangan supaya dilaksanakan perkahwinan Misyhar untuk menyelesaikan kes ANDALUSIA dan janda turut mendapat bantahan terutama daripada pertubuhan wanita. Jadi, apa penyelesaiannya?

Kita mesti kembali kepada sistem Islam. Allah lebih mengetahui keperluan hambaNya. Usaha sebegini semestinya ada pro dan kontranya. Tidak mungkin mendapat sokongan 100% kerana iman dan kufur sentiasa menjadi pemisah. Penulis bersetuju sangat dengan Isteri pemimpin kanan Al-Arqam ini. Tahniah Ustazah kerana berusaha memartabatkan syiar islam dan amalan Rasulullah yang selalu dipandang serong ini. Perlu diperbetulkan, sokongan penulis bukan atas dasar nafsu inginturut berpoligami tetapi atas dasar kemaslahatan ummah dan kemurnian hati dalam melihat dan menerima undang-undang Allah dalam menyelesaikan urusan manusia. Di bawah ini penulis pastekan berita dari Harian Metro, semoga mendapat petunjuk

Dibuka kepada pelacur

Oleh NAZARALI SAERIL dan ASMIZAN MOHD SAMIRAN


KELUARGA BESAR... Hatijah (duduk kiri sekali), Noraziah
(duduk dua dari kiri) bersama anak serta
sebahagian cucu hasil poligami.

KUALA LUMPUR: “Kita buka tawaran kepada pelacur. Datanglah ke kelab kami untuk berpoligami. Nasib kamu (pelacur) akan jadi sangat indah (jika berpoligami).

“Jika jadi pelacur, belumpun tua, kamu sudah tiada nilai,” kata Penasihat Kelab Poligami Ikhwan (KPI), Hatijah Aam, 54.

KPI dilancarkan secara rasmi minggu lalu dengan matlamat utama ingin ‘menyuburkan’ amalan poligami di kalangan umat Islam negara ini.

Menurut Hatijah yang juga isteri kedua pengasas ajaran Al-Arqam, Ashaari Muhammad, poligami antara jalan keluar untuk golongan berkenaan kembali ke pangkal jalan dan menjalani kehidupan lebih baik.

Ketika ditemui di pejabat Global Ikhwan Sdn Bhd (GISB), Bandar Country Homes, Rawang, Selangor, Hatijah berkata, jika sudi berpoligami dan menjadi ahli KPI, golongan pelacur akan diberi bantuan dan dipulihkan.

Menurutnya, pelacur antara sasaran KPI untuk diajak berpoligami kerana ia sebahagian usaha memperbetulkan kepincangan masyarakat dan memperjuangkan poligami yang indah serta halal.

“Kita tiada tujuan apa-apa. Kita kasihan dengan nasib masyarakat kita hari ini, semua orang boleh cerita tetapi apa jalan keluarnya,” kata Hatijah.

Beliau berkata, selain pelacur, dua lagi golongan wanita yang turut dialu-alukan menyertai KPI untuk melaksanakan poligami ialah ibu tunggal dan anak dara lewat usia.

KPI kini mempunyai 646 ahli membabitkan 222 suami dan 524 isteri. Ketika ini semua ahli kelab berkenaan adalah anggota GISB.

Menurut Hatijah, KPI turut dibuka kepada masyarakat luar dan beliau mengakui reaksi diterima sangat menggalakkan.

Begitupun, katanya, kelab berkenaan bukan boleh disertai dengan sewenang-wenangnya kerana ada syarat perlu dipatuhi.

“Syarat utama, suami perlu membawa isteri kerana kita tidak buat di belakang isteri (secara rahsia). Wanita semestinya menentang poligami.

“Sebab itu kita akan beri pemahaman berbentuk kursus dan motivasi untuk tempoh tiga bulan sebelum keputusan dibuat tanpa paksaan.

“Yang penting, mereka diberi pemahaman, nanti disiplinnya boleh diikuti dan kerana itu perlu jadi ahli dulu, perlu ikut kursus,” katanya.

Hatijah berkata, satu lagi matlamat penubuhan KPI ialah membantu suami isteri yang bermasalah, terutama dalam usaha melaksanakan poligami.

“Ramai yang ada isteri satu lagi tetapi tidak tahu jalan keluar bagaimana hendak buat isteri pertama terima. Kita beri pemahaman kepada mereka,” katanya.

Hatijah berkata, bagi memastikan tiada yang mengambil kesempatan selain penganiayaan, KPI mempunyai badan pengawasan dan pemantauan.

“Selama ini kami memantau ahli kami. Jika ada yang melakukan perkara tidak betul, kita tentang. Takkan kita hendak biarkan mereka buat perkara tidak betul.

“Kita turut menjaga kebajikan ahli. Contohnya, jika ada ibu kehabisan susu anak, mereka boleh pergi mendapatkannya di kedai milik GISB tanpa bayaran,” katanya sambil memaklumkan, GISB mempunyai 1,000 premis perniagaan di seluruh negara.

Menurut Hatijah, GISB tiada kaitan dengan pergerakan Al-Arqam kerana ia diharamkan dan GISB bermula dari bawah hinggalah kepada apa yang ada sekarang.

“Penubuhan KPI juga bukan bertujuan menambah ahli kami, sebaliknya membantu golongan yang kami sasarkan,” katanya yang tidak menetapkan sasaran untuk jumlah ahli KPI.

Berkaitan tanggapan negatif yang sering dikaitkan dengan poligami, Hatijah berkata, KPI mampu menangkisnya hasil kejayaan ahli GISB melaksanakan poligami, selain dirinya yang berpengalaman bermadu kira-kira 30 tahun.

“Poligami yang kami katakan ini dibuktikan di kalangan kami sendiri, termasuk ahli KPI. Banyak kebaikan sebenarnya yang ada dalam poligami, tetapi ramai yang berprasangka negatif.

“Kerana itu kami jadikan poligami di kalangan kami sebagai bukti. Penubuhan KPI pasti akan mencetuskan kontroversi besar, tetapi kami sudah bersedia dengan jawapan.

“Kami juga sanggup bersemuka dengan sesiapa saja untuk melakukan perbincangan ilmiah,” katanya yang hadir bersama madunya, Noraziah Ibrahim, 51, yang juga isteri ketiga Ashaari serta sebahagian daripada 38 anak serta kira-kira 200 cucu.

Anak Legeh Di Perantauan Sudah Kembali | Template by - Abdul Munir - 2008